KAJENJE

Svetovni dan brez tobaka letos nad oglaševalce
Zaradi kajenja na svetu vsako leto umre šest milijonov ljudi, v Sloveniji pa kajenje letno vzame kar 3.600 življenj. Skrb vzbujajoče je, da je vse več kadilcev med mladimi.
Ob svetovnem dnevu brez tobaka se vrstijo opozorila o nevarnosti kajenja, tudi pasivnega. Grozljive statistike, da na svetu zaradi kajenja vsako leto umre šest milijonov ljudi, zaradi pasivnega kajenja 600.000, v Sloveniji pa kajenje letno vzame 3.600 življenj, med temi jih je 900 starih manj kot 60 let, govorijo same zase. Če teženj rabe tobaka ne bomo spremenili, bo v 21. stoletju zaradi tobaka na svetu umrla kar milijarda ljudi.

Več ...

Verjetnost artritisa se veča z leti kajenja

Odvajanje kajenjaŽe nekaj cigaret na dan, od ene do sedem, lahko več kot podvoji možnost, da bo ženska zbolela za revmatoidnim artritisom. Tveganje obstaja še 15 let potem, ko so kajenje opustile. Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen, ki praviloma prizadene sklepe: ti postanejo boleči in zatečeni, gibanje je oteženo in boleče, najpogostejši je med ženskami, starimi od 40 do 70 let, pojavi se lahko v kateri koli starosti.

Zdravila ni, zdravljenje navadno vključuje protivnetna in protibolečinska zdravila.

Študijo so opravili na inštitutu Karolinska v Stockholmu, analizirali so 34.101 žensko, staro od 54 do 89 let, revmatoidni artritis jih je imelo 219. Tveganje za bolezen se veča z leti kajenja: če ženska kadi 25 let, je tveganje večje za 1,6-krat v primerjavi s tisto, ki je to počela eno leto.

Vir: http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/kajenje-artritis

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information